Κρήτη: Τεράστια μείωση παραγωγής ελαιολάδου από 55% έως και … 90%

Διαβάζεται σε 2'
Κρήτη: Τεράστια μείωση παραγωγής ελαιολάδου από 55% έως και … 90%
Istock

Μειωμένη όσο ποτέ είναι εφέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη όπως και σ’ όλη την Ελλάδα.

Δραματική είναι η κατάσταση με την ελαιοπαραγωγή, φέτος, σε αρκετές περιοχές του νομού Ηρακλείου,στην Κρήτη, όπως άλλωστε αναμενόταν. Και μάλιστα σε περιοχές με πολύ μεγάλο πλούτο, ακριβώς λόγω της ελιάς…

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Cretalive oι αγρότες βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πέφτουν στο κενό και αδυνατούν να σκεφτούν πώς θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν εκ νέου τη γη τους για την επόμενη σεζόν.

Σε Μεσαρά και Βιάννο, η συγκομιδή τελειώνει νωρίτερα από ποτέ, το λιομάζωμα φτάνει στο τέλος και η μείωση είναι τεράστια σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Στη Μεσαρά, σύμφωνα με όσα είπε στο Cretalive ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη σε ποσοστό πάνω από 50%!

“Η χρονιά ξεκίνησε πιο νωρίς βέβαια αλλά τελειώνει νωρίτερα κατά περίπου 2,5 μήνες! Δε συμβαίνει συχνά αυτό. Υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές ποσότητες ελαιόκαρπου για να πούμε ότι έχουμε κλείσει”, ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης, επισημαίνοντας όμως ότι η τιμή είναι πολύ καλή αλλά σε κάθε περίπτωση “είναι μια πολύ καλή τιμή κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά με μικρές ποσότητες”

Την ίδια ώρα, στη Βιάννο η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, η μείωση υπολογίζεται περίπου το 85-90%!

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα